Kohti yksilöllistä harjoittelun ohjelmointia: Voimaharjoitteluvasteiden yksilöllistä vaihtelua määrittävien tekijöiden tunnistaminen toistetulla vertailukokeella (TraDeRe)


Päärahoittaja

Rahoittajan antama koodi/diaarinumero357185


Päärahoittajan myöntämä tuki (€)

  • 533 321,00


Rahoitusohjelma


Hankkeen aikataulu

Hankkeen aloituspäivämäärä01.09.2023

Hankkeen päättymispäivämäärä31.08.2027


Tiivistelmä

Tiedetään hyvin, että säännöllinen voimaharjoittelu voi aiheuttaa terveyshyötyjä. Voimaharjoitteluvasteissa voidaan kuitenkin havaita huomattavaa yksilöllistö vaihtelua. Fysiologiset mekanismit yksilön kyvyssä mukautua voimaharjoitteluun ovat suurelta osin tuntemattomia, mutta siihen sisältyy monimutkainen genomisten ja ei-genomisten tekijöiden verkosto. Lisäksi yksilöiden sisäistä vaihtelua voimaharjoittelun vasteissa toistettujen harjoitteluinterventioiden välillä ei tiedetä, vaikka tämä tieto on ratkaisevan tärkeää ymmärtääksemme harjoitteluvasteiden yksilöllisyyttä.
Tavoitteenamme on tutkia heterogeenisyyttä voimaharjoittelun fysiologisissa vasteissa samalla kun seurataan tarkasti muita ympäristötekijöitä, kuten esimerkiksi fyysisen aktiivisuutta, ravitsemusta, unta ja stressiä. Osallistujat ovat perusterveitä, aiemmin harjoittelemattomia 20-35-vuotiaita miehiä ja naisia (n = 150), jotka on satunnaistettu tasaisesti interventio- ja kontrolliryhmiin. Tutkittavat osallistuvat valvottuun 12 viikon voimaharjoitteluinterventioon, jota seuraa 20 viikon harjoittelemattomuusjakso. Sen jälkeen toistetaan identtinen 12 viikon voimaharjoittelujakso yksilön sisäisen vaihtelun määrittämiseksi harjoitteluadaptaatioissa. Kontrolliryhmä jatkaa normaaleja päivittäisiä aktiviteettejaan ilman voimaharjoittelua.
Tutkimusaineisto kerätään ennen tutkimusjaksoja, niiden aikana ja niiden jälkeen hyödyntämällä kehon koostumuksen, fyysisten ominaisuuksien ja proteiiniaineenvaihdunnan mittausmenetelmiä, kyselyillä sekä keräämällä veri- ja lihasnäytteitä. Uutena lähestymistapana yksilöllisten voimaharjoitteluvasteiden profiloinnissa yhdistämme metabolomiikan, transkriptomiikan ja genomiikan informaation toiminnallisiin voimaharjoitteluvasteisiin sekä muihin harjoitteluvasteisiin mahdollisesti vaikuttaviin tekijöihin. Tällä tavoin pyrimme löytämään avaintekijöitä, jotka selittävät yksilöllisiä eroja voimaharjoitteluvasteissa. Tämä myös johtaa niiden biomarkkereiden löytämiseen, joita voidaan käyttää ennustamaan yksilöllisiä voimaharjoittelun vasteita jo ennen harjoittelun aloittamista.
Tässä tutkimusprojektissa saatava tieto mahdollistaa voimaharjoittelun räätälöimisen yksilöllisesti osana liikuntaharjoittelua siten, että harjoittelun hyöty voidaan optimoida jokaiselle osallistujalle. Lopulta voimme tulevaisuudessa myös paremmin perustella liikuntaharjoittelun merkitystä osana henkilökohtaisia terveydenhuoltostrategioita.


Vastuullinen johtaja


Muut hankkeeseen liittyvät henkilöt (JYU)


Päävastuullinen yksikkö


Seurantakohteet


Liittyvät julkaisut ja muut tuotokset


Viimeisin päivitys 2024-17-04 klo 13:02