MIELEN HYVINVOINTI JA ASUMISPALVELUJEN YMPÄRISTÖ


Päärahoittaja


Päärahoittajan myöntämä tuki (€)

  • 15 000,00


Hankkeen aikataulu

Hankkeen aloituspäivämäärä01.01.2024

Hankkeen päättymispäivämäärä31.12.2026


Tiivistelmä

Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten iäkkäiden ihmisten mielen hyvinvointi ja toimintakyky muuttuvat asumispalvelujen piiriin muuttamisen jälkeen ja onko muutos erilaista riippuen asumispalvelujen asumisen kohteesta ja asuinympäristöstä. Tutkimuksessa verrataan Keski-Suomen hyvinvointialueelle syksyllä 2023 avautunutta Kauramäen kylä -asumisyksikköä muihin hyvinvointialueen perinteisempiin asumisyksiköihin. Kauramäen kylä on rakennettu tukemaan luontohoivan periaatteita ja käsittää sekä yhteisöllisen että ympäri-vuorokautisen palveluasumisen asuntoja. Tämä mahdollistaa luonnollista koeasetelmaa mu-kailevan tutkimuksen, jossa uuden asuinyksikön ja sen asumisympäristön toimivuutta voi-daan verrata aiempiin asuinyksiköihin.
Tutkimus on osa laajempaa MAY-hanketta, joka on aloitettu 2023 Jyväskylän yliopiston JYU.Well-yhteisön myöntämällä rahoituksella yhteistyössä Keski-Suomen hyvinvointialueen kanssa. Tutkimuksen aineiston keräämisestä vastaavat Jyväskylän yliopiston tutkijat ja aineis-to kerätään Keski-Suomen hyvinvointialueelta. Hanketta johtavat tutkijatohtorit Tiia Kekäläi-nen ja Kirsi Keskinen Jyväskylän yliopistosta. Kekäläisen (TtT, osaamisalueet mielen hyvin-vointi ja toimintakyky, kvantitatiivinen analyysi) ja Keskisen (DI, FT, asuinympäristöt) lisäksi tutkimusryhmään kuuluvat Tampereen yliopistosta tutkimuspäällikkö Outi Jolanki (FT, asu-mis- ja hoivapolitiikka, asumispalvelut, laadullinen tutkimus) ja väitöskirjatutkija Anniriikka Rantala (asumispalvelut, laadullinen tutkimus) ja Jyväskylän yliopistosta väitöskirjatutkija Essi-Mari Tuomola (asuinympäristöt) ja tutkimusavustaja, psykologian opiskelija Anna Sten-berg. Hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä Keski-Suomen hyvinvointialueen iäkkäiden ihmisten asumispalveluiden kanssa.
Hankkeelle on saatu puoltava eettinen lausunto ja tutkimuslupa. Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa syksyllä 2023 kerätään haastatteluaineistoa Kauramäen kylän ja verrokkikohteiden yhteisöllisen asumisen asukkailta. Tätä rahoitusta haetaan kuluapurahana kattamaan kuluja seurantahaastattelujen aineistonkeruusta vuonna 2024, rekisteritietojen poiminnoista vuo-sina 2024 ja 2025 sekä tulosten raportoinnista vuosina 2025 ja 2026. Tällä hakemuksella ha-ettu rahoitus on välttämätöntä seuranta-aineiston keräämisen mahdollistamiseksi. Vuonna 2024 apuraha kierrätettäisiin yliopiston kautta tutkimusavustajan palkkaamisen mahdollis-tamiseksi ja vuosina 2025 ja 2026 apurahan voisi maksaa kuluapurahana.
Tutkimusaineistoa kerätään 1) Keski-Suomen hyvinvointialueen tietokantojen Resident As-sessment Instrument (RAI)-arvioinneista, 2) iäkkäille ihmisille tehtävillä kyselyhaastatteluilla ja kävelyhaastatteluilla, ja 3) asumisyksiköiden sisä- ja ulkoympäristöä arvioimalla. Anonyy-mia RAI-arviointitietoa toimintakyvystä, mielialasta ja sosiaalisesta osallistumisesta kerätään sekä ympärivuorokautiseen että yhteisölliseen asumiseen muuttaneilta henkilöiltä. RAI-arvioinneista saadaan pitkittäistietoa ennen muuttoa nykyiseen asumisyksikköön, pian muu-ton jälkeen ja puolivuotisseurannoista Kauramäkeen yhteisölliseen tai ympärivuorokauti-seen asumiseen muuttaneilta henkilöiltä (n = 90) ja vastaavalta verrokkijoukolta muihin hy-vinvointialueen yksiköihin muuttaneilta (n = 90). Haastattelut kohdistetaan yhteisöllisen asumisen asukkaisiin Kauramäessä ja muissa hyvinvointialueen vanhemmissa yksiköissä. Haastatteluissa kysytään mielen hyvinvoinnista sekä asuinympäristön kokemisesta ja käytös-tä. Tutkija havainnoi Kauramäen ja verrokkikohteiden sisä- ja ulkoympäristöjä validoitujen mittareiden avulla. Suomeksi tällaisia ympäristönarviointityökaluja ei ole toistaiseksi ollut olemassa, joten tässä tutkimuksessa käännetään ja validoidaan englanninkieliset mittarit suomen kielelle ja Suomen olosuhteisiin sopiviksi.
Tutkimuksella on selkeää tieteellistä uutuusarvoa, sillä iäkkäiden ihmisten mielen hyvin-voinnin ja toimintakyvyn muutoksista asumispalvelujen pariin muuttamisen jälkeen on vain vähän pitkittäistutkimusta. Tutkimuksen vahvuutena on erilaisten tutkimusmenetelmien yhdistäminen. Tietoa toimintakyvystä ja mielen hyvinvoinnista saadaan laajalta joukolta standardoitua RAI-rekisteritietoa käyttäen, iäkkäiden ihmisten kokemuksista ja asuinympäris-tön käytöstä saadaan syvempää tietoa haastattelujen avulla, ja asuinympäristöjen ominai-suuksia havainnoidaan validoitujen lomakkeiden avulla. Asuinympäristön arviointimittarei-den kääntäminen ja testaaminen suomeksi tarjoaa uuden työkalun palveluasumisen ympä-ristön arviointiin niin tutkimuksille kuin käytäntöön.
Tutkimus on yhteiskunnallisesti erittäin ajankohtainen, koska sosiaalihuoltolain mukaiset iäkkäiden ihmisten asumispalvelut uudistuivat vuoden 2023 alusta. Erityisesti yhteisöllinen asuminen on uusi palvelumuoto, jonka toimivuudesta ei vielä tiedetä. Vastaavasti luontohoi-vaan pohjaavien asuinympäristöjen pidempiaikaista merkitystä iäkkäiden asukkaiden toimin-takyvylle ja hyvinvoinnille ei ole selvitetty. Tämä tutkimus tarjoaa tietoa molemmista ja auttaa kehittämään iäkkäiden ihmisten asumispalveluita asukkaiden hyvinvointia tukeviksi.


Vastuullinen johtaja


Muut hankkeeseen liittyvät henkilöt (JYU)


Päävastuullinen yksikkö


Seurantakohteet


Viimeisin päivitys 2023-21-12 klo 12:20