Soluseinähydrolaasit monilääkeresistenttien bakteerien hävittämiseksi (NMR against AMR)


Päärahoittaja

Rahoittajan antama koodi/diaarinumero362535


Päärahoittajan myöntämä tuki (€)

  • 600 000,00


Rahoitusohjelma


Hankkeen aikataulu

Hankkeen aloituspäivämäärä01.09.2024

Hankkeen päättymispäivämäärä31.08.2028


Tiivistelmä

Antibioottiresistentti on vähitellen kasvanut maailmanlaajuiseksi ongelmaksi. Tällä hetkellä antibiooteille vastustuskykyiseksi muuntuneiden bakteerien aiheuttamiin infektioihin kuolee vuosittain jo miljoonia ihmisiä (The Lancet, 400, 2221, 2020). Tilanne on kehittymässä pahempaan suuntaan, sillä antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen määrä ylittää jo niihin tehoavien lääkkeiden saatavuuden. Antibioottiresistenssi on uhka koko hyvinvoinnillemme. Se uhkaa viedä nykyiset syöpähoidot, elinsiirrot, tekonivel-leikkaukset, keskosten hoidot kuin myös rutiinileikkaukset tai keuhkokuumepotilaiden hoidot takaisin 100 vuoden takaiseen aikaan.
Antibioottiresistenssi uhkaa myös muita YK:n kestävän kehityksen ohjelma 2030 -tavoitteita kuten “zero hunger, clean water and sanitation; decent work and economic growth; and responsible consumption and production”. COVID19-pandemia lisäsi antibioottien käyttöä korona-virus taudin jälkihoidossa, mikä kasvatti edelleen bakteereihin kohdistuvaa evolutionaarista painetta ja sitä kautta antibioottiresistenssiä.

Tutkimme ja suunnittelemme projektissa uusia vaihtoehtoisia hoitomahdollisuuksia multiresistenttien bakteerien hävittämiseksi. Tutkimamme molekyylit ovat soluseinän molekyylikoneita, entsyymeitä, jotka kykenevät hajottamaan bakteerin peptidoglykaania kuin myös bakteerin muodostamaa biofilmiä. Menetelmä on erittäin kapeakirjoinen, entsyymit hävittävät vain ne bakteerit, jotka ovat hoitoterapian kohteena, jättäen esim. suoliston hyödylliset bakteerikannat turvaan. Kokeilemme menetelmän toimivuutta tarkasti kontrolloiduilla ja hallittavilla laboratoriokokeilla, kuin myös elävillä multiresistenteillä bakteerisoluilla, ja lopulta bakteerien infektoimilla nisäkässoluilla.


Vastuullinen johtaja


Muut hankkeeseen liittyvät henkilöt (JYU)

Yhteyshenkilö (kyllä/ei)Kyllä


Päävastuullinen yksikkö


Muut yksiköt


Seurantakohteet

ProfiloitumisalueHyvinvoinnin tutkimuksen yhteisö (Jyväskylän yliopisto JYU) JYU.WellNanoscience Center (Fysiikan laitos PHYS, JYFL) (Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta) (Kemian laitos CHEM) (Bio- ja ympäristötieteiden laitos BIOENV) NSC


Viimeisin päivitys 2024-16-08 klo 12:19