Suolistomikrobisto ja aineenvaihdunnalliset sairaudet - aiheuttavien ja ehkäisevien mekanismien tunnistaminen ja ravintoon perustuvien personoitujen hoitomenetelmien kehittäminen


Päärahoittaja

Rahoittajan antama koodi/diaarinumero308042


Päärahoittajan myöntämä tuki (€)

  • 434 485,00


Rahoitusohjelma


Hankkeen aikataulu

Hankkeen aloituspäivämäärä01.09.2017

Hankkeen päättymispäivämäärä31.08.2022


Tiivistelmä

Lihavuus ja sen liitännäissairaudet kuten metabolinen oireyhtymä (MD) ja ei-alkoholiperäinen rasvamaksa (NAFLD) ovat lisääntyneet viime vuosina epidemian lailla. Toistaiseksi esimerkiksi NAFLD:n syntymekanismeja ei tunneta yksityiskohtaisesti eikä sen hoitoon myöskään ole olemassa tehokkaita keinoja. Mekanismien tunteminen on välttämätöntä uudenlaisten, mikrobiterapiaan perustuvien, kansanterveydellisesti merkittävien hoitostrategioiden kehittämisessä.
Tämän hanke selvittää mitkä suolistobakteerit tai niiden toimintaa tukeva ruokavalio soveltuisivat em. sairauksien hoitoon ja ehkäisyyn. Kyseiset modernit hoitomenetelmät voisivat toimia osana personoitua lääketiedettä. Projektin tulokset mahdollistavat metabolisten häiriöiden patogeneesiin liittyvien, toistaiseksi tuntemattomien molekyylitason mekanismien selvittämisen. Lisäksi pyritään eläinkokeella varmentamaan aiemmassa tutkimusprojektissa havaitun, ihmisen terveydelle suotuisan suolistobakteerin käytettävyys NAFLD:n hoidossa.


Vastuullinen johtaja


Päävastuullinen yksikkö


Seurantakohteet


Liittyvät julkaisut ja muut tuotokset

  
Go to first page
  
Go to previous page
  
1/2
  
Go to next page
  
Go to last page
  


Liittyvät tutkimusaineistot


Viimeisin päivitys 2024-17-04 klo 12:53