Kvanttilaskennan salausmenetelmien esiselvitys (PQCSA)


Päärahoittaja

Rahoittajan antama koodi/diaarinumero KSL/237/04.03.04.00/2023


Päärahoittajan myöntämä tuki (€)

  • 25 000,00


Rahoitusohjelma


Hankkeen aikataulu

Hankkeen aloituspäivämäärä01.01.2024

Hankkeen päättymispäivämäärä30.06.2024


Tiivistelmä

Kvanttilaskenta hyödyntää tietotekniikassa kvanttimekaniikan lakeja ja mahdollistaa eksponentiaalisen suorituskyvyn kasvun monilla sovellusalueilla muuttaen laskenta-aikaa ratkaisevasti ja antaen huomattavasti nykyistä tarkempia tuloksia. Viimeaikaisen kvanttiteknologian nopean kasvun vuoksi monet tänään turvallisina pidetyt salausalgoritmit ovat pian riittämättömiä. Kvanttikoneiden teho kasvaa nopeasti ja se tekee aritmeettisista asymmetrisistä avaintenvaihdoista epäluotettavaa. Mikäli tietoja tarvitsee suojata viiden, kymmenen tai vielä useamman vuoden ajan, on tarpeen ottaa käyttöön kvanttiturvallinen ratkaisu. Mikäli kvanttivarmoja ratkaisuja ei oteta käyttöön ajoissa, pahimmassa tapauksessa seurauksena voi olla esim. kriittisen infrastruktuurin kaappaus. Kaikki nykyisillä julkisen avaimen algoritmeilla suojatut salaiset avaimet ja yksityiset asymmetriset avaimet sekä niiden suojaamat tiedot altistuvat tälle uhkatekijälle.

Hankkeen tavoitteina on:
1. Erityisvaatimuksia kvanttiturvallisille infrastruktuureille on selvitetty ja laadittu niihin liittyviä uhkaskenaarioita.
2. Kvanttiturvallisten salausratkaisujen toteutettavuutta on tutkittu kriittisen infran palvelujen näkökulmasta.
3. Kvanttiturvallisia salausratkaisuja kehittävä ja pilotoiva kehittämishanke on suunniteltu ja sitä varten tarvittava konsortio on sitoutettu.

Hankkeen tuotoksina ovat osaamista kehittävät raportit ja muut tuotokset tavoitteisiin 1 ja 2 liittyen. Lisäksi hankkeen aikana suunnitellaan laajempi tavoitteen 3 mukainen hankekokonaisuus.

Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu, jotka molemmat ovat Suomen kyberosaamiskeskus FICECin perustajatahoja.


Vastuullinen johtaja


Muut hankkeeseen liittyvät henkilöt (JYU)


Päävastuullinen yksikkö


Seurantakohteet

ProfiloitumisalueHyvinvoinnin tutkimuksen yhteisö (Jyväskylän yliopisto JYU) JYU.WellResurssiviisausyhteisö (Jyväskylän yliopisto JYU) JYU.Wisdom


Viimeisin päivitys 2024-16-12 klo 11:22